niedziela, 7 sierpnia 2011

Domowe bułki z ziarnami



D o m o w e    b u ł e c z k i    z    z i a r n a m i

  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 20g  margaryny
  • 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżki letniej wody
  • 20g drożdży świeżych
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli (ja nie daję)
  • ziarna do posypania: płatki owsiane, sezam, słonecznik, mak

W misce rozmieszać płatki owsiane, masło, miód, sól i wodę. Odstawić do wystygnięcia. Z drożdży, letniej wody zrobić rozczyn, odstawić na 5min. Następnie wlać do miski z płatkami, dodać siemię lniane, zamieszać. Dodać mąkę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości ciasto ponownie wyrobić, podzielić na około 16 części. Każdą z nich formować w kulę i układać na blaszce. Bułeczki pozostawić przykryte do wyrośnięcia na ok. 20min. Po tym czasie każdą posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać płatkami, makiem i sezamem. Piec ok. 25min. w 180ºC.

Pozostają długo miękkie, bardzo dobrze się przechowują. To najlepszy przepis na bułki, który kiedykolwiek wypróbowałam. Wychodzi z niego około 16 sztuk.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz