D o m o w e b u ł e c z k i z z i a r n a m i
- 2/3 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki miodu
- 20g margaryny
- 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody
- 3 łyżki letniej wody
- 20g drożdży świeżych
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli (ja nie daję)
- ziarna do posypania: płatki owsiane, sezam, słonecznik, mak
W misce rozmieszać płatki owsiane, masło, miód, sól i wodę. Odstawić do wystygnięcia. Z drożdży, letniej wody zrobić rozczyn, odstawić na 5min. Następnie wlać do miski z płatkami, dodać siemię lniane, zamieszać. Dodać mąkę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości ciasto ponownie wyrobić, podzielić na około 16 części. Każdą z nich formować w kulę i układać na blaszce. Bułeczki pozostawić przykryte do wyrośnięcia na ok. 20min. Po tym czasie każdą posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać płatkami, makiem i sezamem. Piec ok. 25min. w 180ºC.
Pozostają długo miękkie, bardzo dobrze się przechowują. To najlepszy przepis na bułki, który kiedykolwiek wypróbowałam. Wychodzi z niego około 16 sztuk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz